Šport a zdravieTrendy a nákupy

Zázvorový čaj ako elixír zdravia!

zázvor

Všetci poznáme zázvor a jeho účinky najmä pri prechladnutí a chrípke. Zázvor je prírodným prostriedkom, ktorý nám pomáha s týmito ochoreniami zatočiť. Avšak zázvor má aj iné účinky, ktoré sa netýkajú len respiračných ochorení.

zázvor

Zázvor môžeme označiť ako koreň so žltou dužinou. Asi každý z nás pozná pikantnú chuť, ktorú spôsobuje najmä látka gingerol obsiahnutá v zázvore. Tento všeliek obsahuje množstvo pre telo veľmi prospešných látok ako sú vitamíny a aminokyseliny. 

Ďumbier alebo teda zázvor pochádza z Ázie. V tejto oblasti je tiež veľmi obľúbený. Pridáva sa do jedál ako korenina, pripravuje sa z neho čaj. Využívajú ho aj jogíni a považujú ho za všeliek.

Okrem toho, že ma liečivé účinky vplýva aj na obranyschopnosť nášho organizmu a pôsobí preventívne voči mnohým ochoreniam. 

Pôsobí však tiež aj ako životabudič. Je to spôsobené najmä tým, že riedi krv. Tým pádom je náš mozog lepšie zásobovaný kyslíkom a tým lepšie pracujú naše zmysly. Tiež z toho vyplýva, že funguje lepšie aj na depresie, či iné zlé psychické rozpoloženia.

Najbežnejší spôsob užívania zázvoru je formou teplého čaju. V súčanosti v obchodných reťazcoch však dostane aj sypaný zázvorový čaj. Jeho účinnosť však nie je až taká výdatná.

Ako pripraviť dobrý zázvorový čaj?

Klasická príprava zázvorového čaju ako ho všetci poznáme spočíva v pár jednoduchých krokoch.

  1. Najemno nastrúhajte zázvor a zalejte ho horúcou vodou. Ideálne množstvo je jedna čajová lyžička
  2. Nechajte ho  lúhovať približne 10 minút.
  3. Takto pripravený zázvorový čaj sceďte cez sitko, pretože vylúhované časti zázvoru nie sú vhodné na konzumovanie.  

Samozrejme najlepšie je čaj nesladiť. Avšak v prípade, že chcete získať lepšiu chuť alebo arómu použite klinčeky alebo škoricu.

Pokiaľ chcete recept obohatiť môžete tiež pridať lístky mäty priepornej, medovky, či citrón. Na dochutenie je tiež vhodný med, neodporúča sa cukor.

Zázvor ako elixír zdravia!

Zázvorový čaj má však rad pozitívnych účinkov napríklad pri migréne, nevoľnostiach, tráviacich ťažkostiach, vylučovaní hlienov a podobne.

Odporúčana denná dávka koreňa zázvoru v surovom stave je 4 gramy u dospelého človeka. V sušenom však len 1 gram na deň. Tieto limity sú stanovené a mali by sa dodržovať aby nedochádzalo k nežiadúcim účinkom ako je napríklad búšenie srdca, hnačka a podobne. U detí do troch rokoch by sa zázvor nemal konzumovať.

Veľký pozor na konzumáciu zázvoru by si mali dať aj budúce mamičky a kojace matky. Keďže je zázvor označovaný ako silné korenie, môže spôsobiť nepríjemné problémy najmä na začiatku tehotenstva.

Využite teda silu zázvoru vo svoj prospech. Neexperimentujte, ale používajte ho ako liečivo pri zdravotných a psychických ťažkostiach. Mnohé literatúry tiež uvádzajú, že je veľmi vhodný aj na chudnutie. Skúste aj túto alternatívu a vyskúšajte detoxikačné účinky zázvoru. Ale nezabúdajte na to, že je dôležité aby ste všetko udržiavali v správnej miere.

Komentáre