Uncategorized

Fakty, ktoré vás presvedčia o tom, že káva je skutočne dobrá

káva

Kofeín je najpopulárnejšou psychoaktívnou drogou na svete, s ktorou nemáme problémy. A platí to najmä vtedy, ak o tom hovoríme v súvislosti so šálkou kávy, bez ktorej by naše ráno nebolo úplné. No aj zúfalí milovníci tohto lahodného nápoja sa obávajú, či nie je pre nich príliš veľký prísun kofeínu škodlivý.

A to všetko preto, že zo všetkých strán neustále počúvame o potrebe znížiť jej spotrebu, aby boli jej prínosy pre naše zdravie naozaj pozitívne.

Prekročenie normy spotreby (do 400 mg kofeínu denne) môže spôsobiť problémy so spánkom, spôsobiť neprimeranú úzkosť a spôsobiť srdcový rytmus. Ak si ju ale budete vychutnávať v rozumnom množstve, bude mať na vaše telo a celý organizmus niekoľko pozitívnych vplyvov.

Jedna šálka kávy denne znižuje riziko ochorenia pečene o 22 %

Zistenia, ktoré kombinovali výsledky deviatich štúdií naraz a publikovali sa v časopise Alimental Pharmacology and Therapeutics, ukázali, že pitie kvalitnej kávy je spojené so zníženým rizikom cirhózy. Vedci zistili, že iba jedna šálka kávy denne znižuje riziko ochorenia pečene o 22 %, dve šálky o 43 % a tri o 57 %.

O 19 % menšia pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne choroby

Podľa BMJ prehľad viac ako 200 štúdií na túto tému ukázal, že ľudia, ktorí pijú 3 až 4 šálky čiernej kávy bez cukru denne, majú o 19 % menšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne choroby. Vedci tvrdia, že to funguje najmä u ľudí s rizikom srdcového zlyhania. Nezabudnite si však na výber tohto najkvalitnejšieho kofeínového produktu vybrať ten najlepší kávový eshop.

O 18 % nižšie riziko rakoviny

Z prehľadu uverejneného v časopise European Journal of Cancer Prevention sa uvádza, že osoby, ktoré pijú kávu silnej čiernej kávy denne, majú o 18 % nižšie celkové riziko rakoviny ako tí, ktorí ju nepijú vôbec.

V ďalšom vedeckom prehľade Business Insider sa zistilo, že aspoň jedna šálka kávy denne znižuje riziko vzniku rakoviny pečene o 15 %. Niektoré dôkazy z prípadových štúdií tiež naznačujú, že ľudia, ktorí pijú kávu, môžu mať menší výskyt rakoviny úst, hltanu alebo prostaty.

Samozrejme, ak to budete naopak s jej množstvom a denným prísunom preháňať, môžete ohroziť svoj žalúdok a iné ďalšie orgány tela. Užívajte si ju preto tak, aby vám vo vhodnej chvíli poskytla príjemné osvieženie, energiu a lahodnú chuť.

Komentáre