LifestyleTrendy a nákupy

Naučte sa rozpoznať kvalitu kávy, ktorú pijete

Pitie kávy so sebou prináša viacero výhod, zo zdravotného, ale napríklad aj spoločenského hľadiska. Pre niekoho predstavuje šálka kávy každodenný ranný rituál, pre iného je to lahodný nápoj, ktorý si dopraje z času na čas. Ako si však vybrať tú správnu kávu a ako zistíte, že ste si domov kúpili kvalitnú kávu? Prečo je kvalita kávy vlastne dôležitá?

Káva je obľúbeným nápojom a súčasťou života mnohých ľudí a jej pitie je z mnohých dôvodov rozšírené po celom svete. Pije sa len tak v rámci relaxu pri koláčiku, na povzbudenie, pri pracovných rokovaniach. V niektorých prípadoch možno považovať pitie kávy ako spoločenský rituál.

Je známa svojou bohatou chuťou a vôňou, ale tiež účinkami proti únave a ospalosti. Káva tiež obsahuje antioxidanty, ktoré bránia predčasnému starnutiu telesných buniek. Dalo by sa povedať, že ten, kto pije zdravú kávu, sa zároveň stará o svoje zdravie. Výskumy však ukazujú, podobne ako pri iných potravinách, že nie je káva ako káva. Bývajú rozdiely v spôsobe jej pestovania ak ide o organicky pestovanú kávu, kvalite jej spracovania pri pražení, čo odzrkadľuje jej výslednú chuť a arómu.

Druhy kávy a jej spracovanie

Tomu, aby ste si vôbec mohli vychutnať svoju šálku kávy, predchádza pomerne dlhý proces. Káva sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach a jej najväčším producentom je Brazília. Existuje viac ako 60 druhov kávy, no vo všeobecnosti sú najvýznamnejšie odrody arabika a robusta. Káva sa pestuje na plantážach a dozrievanie kávovníka trvá aj niekoľko mesiacov.

Pestovanie kávy, jej zber a spracovanie je náročné aj na technológie. Schopnosti výrobcu kávy sa poznajú podľa jej chuti, preferencie sú však u spotrebiteľov na celom svete rôzne. Niekto má rád silnejšiu chuť, druhý zase jemnú alebo kyslejšiu. Dôležitým krokom je praženie kávy. Neodborným pražením možno znehodnotiť aj tú najkvalitnejšiu kávu. Proces praženia ovplyvňuje výslednú chuť kávy a vždy by mal byť individualizovaný tak, aby vynikol prirodzený charakter daného druhu kávy.

Ako spoznáte kvalitnú kávu

Ak si chcete vybrať najlepšiu kávu, je dobré poznať niekoľko zásad. Najdôležitejšie je nebáť sa do kvality investovať. Pri hodnotení kávy by malo predovšetkým ísť o výslednú chuť a kvalitu nápoja v šálke. Kvalitná káva môže byť len o niečo málo drahšia, a pritom výsledná chuť býva neporovnateľná. Mnoho káv, ktoré sa predávajú v obchodoch, nespĺňa požiadavky, ktoré by mala mať dobrá káva. Niekedy sa dostanú na trh balenia s polámanými, plesnivými alebo prepraženými zrnami.

Pri výbere kávy by vás určite mohlo zaujímať napríklad to, kde a akým spôsobom sa pestuje. Lepšie je voliť výberovú kávu z plantáží a certifikovanú. Pri poctivom pestovaní kávy sa nepoužívajú chemikálie, pesticídy a herbicídy. Ďalej je dôležité, či výrobca udáva formu praženia kávy, najmenej jej ubližuje stredná škála praženia, pri ktorej sa zrná neprepaľujú, a takáto káva je určená aj na domáce použitie v prekvapkávacích kávovaroch. Jemné mletie je určené skôr na profesionálne použitie a prípravu espressa, hrubé zase na prípravu v mokka kávovaroch.

Kvalitná káva je hermeticky zabalená, aby sa zachovali jej vlastnosti. Kyslík vo vzduchu rýchlo znižuje kvalitu kávy, preto nie je vhodné ani po kúpe presypávať ju do iného obalu alebo dózy. Na obale musí byť uvedený dátum minimálnej trvanlivosti kávy. Kvalitná zrnková káva býva predávaná v obale s jednocestným ventilom, ktorý uvoľňuje plyny, ktoré káva produkuje, ale do vnútra obalu vzduch neprepúšťa.

Poraďte sa v špecializovaných predajniach, aký druh kávy je vhodný na použitie vo vašom kávovare. Pri kúpe mletej kávy sa informujte o hrúbke mletia, aby ste vedeli, pre aký typ prípravy je káva určená.

Ďalším faktorom ovplyvňujúcim kvalitu kávy je zloženie zmesí. Vo všeobecnosti platí, že čím je podiel arabiky v zmesi väčší, tým je káva kvalitnejšia. Ak budete ale hľadať zrnkovú kávu, pýtajte si kávu s označením arabica 100 % , ktorá má menší obsah kofeínu, alebo odrodovú kávu, ktorá máva exotickejšiu silnejšiu chuť.

Káva si vyžaduje starostlivosť v celom svojom procese výroby, čo vďaka moderným technológiám zabezpečujú veľkí výrobcovia. Menší výrobcovia a pražiarne dokážu zase ponúknuť zaujímavé a špeciálne druhy káv, ktoré sa bežne nepredávajú.

Bio organická káva

Pokiaľ sa zaujímate o svoje zdravie a aj v strave preferujete bio produkty, tak budete možno tiež pri káve zvedaví na proces jej výroby a dodržiavanie organických či bio štandardov. Nie každý má ráno čas zájsť si do obľúbenej kaviarne. Vychutnať si kvalitnú organickú kávu v pohodlí domova ešte pred odchodom do práce môže byť ideálnym riešením. Poctivá organická káva je zbavená všetkých tých nevýhod, ktoré ponúka obyčajná káva. Neobsahuje žiadne prísady, škodlivé chemikálie a pesticídy. Ak sa totiž už od začiatku pestovania kávy používajú chemikálie, je celkom možné, že skončia aj vo vašej šálke. To, že je káva organická, má navyše pozitívny vplyv aj na životné prostredie a výsledkom šetrného pestovania je zdravšia káva výraznej plnej chuti. V podstate kvalitná káva by mala byť organická, testovaná a certifikovaná.

Niekoľko tipov pre prípravu dokonalej šálky kávy

Každý z nás má, samozrejme, iné preferencie pri príprave kávy. Vyberte si preto kávu, ktorá najlepšie zodpovedá vašej chuti (pomer arabiky a robusty, stupeň praženia). Najlepšiu arómu má káva, ktorá je pripravená z čerstvej mletej kávy. Používajte vždy čistú a čerstvú vodu a kávu podávajte krátko po zaliatí. Môžete ju piť čistú bez cukru, ale aj v kombinácii s mliekom, kakaom či škoricou. Všetko záleží na vašich chutiach.

Komentáre