Chlieb je základom jedálnička asi takmer každého z nás. Voňavé čerstvé chrumkavé pečivo nenahradí nič na svete. Klasický chlieb však nemá úplne najlepšie zloženie a preto si ho ľudia často odopierajú. My vám prinášame tip na skvelý a zdravý chlieb, ktorý si zamilujete aj vďaka úžasnej chuti.
Tento chlieb stimuluje tvorbu červených krviniek a hemoglobínu. Pomôže vám zbaviť sa karcinogénnych a toxických látok, ktoré sa nachádzajú vo vašom tele a tiež aj prebytok cholesterolu. Odporúča sa pri prevencii cukrovky, aterosklerózy a celulitídy. Chlebík je vyrobený z vyklíčených pšeničných zŕn s minimálnym prídavkom kvasníc a soli, bez ďalších prísad a konzervačných látok. Všetky ostatné druhy chleba sa od tohto líšia.
Tento chlieb neobsahuje žiadnu múku a je taký výživný ako všetky ostatné pekárenské výrobky. Má tiež vysoký obsah bielkovín, vitamínov, aminokyselín, tukov, sacharidov a minerálov. Len obsah nutričných vláken je dvadsaťkrát vyšší než v chlebe z bielej múky.
Zloženie:
300g pšenice
100g jačmenných vločiek
2 lyžice sezamových semienok
2 lyžice ľanových semienok
2 lyžice slnečnicových semienok
1 lyžička soli
Polovica kvasníc + 50 ml vody
Ako pripraviť zdravý chlieb?
Proces výroby tohto nezvyčajného chleba je trochu zdĺhavý, ale vôbec nie náročný. Najprv nalejte vodu na pšenicu. Pšenica by vo vode mala moknúť 3 dni, až kým nezačne klíčiť. Vodu by ste ale mali meniť pravidelne, aby sa zabránilo skazeniu zŕn. Po troch dňoch premiešajte pšenicu v mixéri. Získate hmotu podobnú cestu. Pridajte doň jačmenné vločky. Skôr kým ich však pridáte od cesta by ste ich mali poliať horúcou vodou, aby zmäkli.
Potom pridajte slnečnicové, ľanové a sezamové semienka ktoré ste predtým zľahka osmažili na panvici.
V 50 mililitroch vody rozmiešajte pol balíčka kvasníc s lyžicou cukru. Keď bude kvások hotový, pridajte doň zmes a rukami vypracujte cesto. Nie je nutné pridávať viac vody, pretože pšenica je sama o sebe dostatočne mokrá. Pridajte lyžičku soli, zmes ešte premieste a nechajte odstáť približne 30 minút.
Predhrejte rúru na 220 stupňov. Pred pečením dajte do rúry niekoľko kociek ľadu, aby sa vytvorila para, ktorá umožní chlebu viac vyrásť. Chlieb pečte 45-50 minút. Práve ste upiekli najzdravší chlieb na svete. Dobrú chuť!
Komentáre