Zaujímavosti

Recept na najzdravší chlieb na svete, ktorý si môžu vychutnať aj ľudia so zvýšeným cholesterolom aj cukrovkári!

Recept na najzdravší chlieb na svete, ktorý si môžu vychutnať aj ľudia so zvýšeným cholesterolom aj cukrovkári!

Chlieb je základom jedálnička asi takmer každého z nás. Voňavé čerstvé chrumkavé pečivo nenahradí nič na svete. Klasický chlieb však nemá úplne najlepšie zloženie a preto si ho ľudia často odopierajú. My vám prinášame tip na skvelý a zdravý chlieb, ktorý si zamilujete aj vďaka úžasnej chuti.

Tento chlieb stimuluje tvorbu červených krviniek a hemoglobínu. Pomôže vám zbaviť sa karcinogénnych a toxických látok, ktoré sa nachádzajú vo vašom tele a tiež aj prebytok cholesterolu. Odporúča sa pri prevencii cukrovky, aterosklerózy a celulitídy. Chlebík je vyrobený z vyklíčených pšeničných zŕn s minimálnym prídavkom kvasníc a soli, bez ďalších prísad a konzervačných látok. Všetky ostatné druhy chleba sa od tohto líšia.

Tento chlieb neobsahuje žiadnu múku a je taký výživný ako všetky ostatné pekárenské výrobky. Má tiež vysoký obsah bielkovín, vitamínov, aminokyselín, tukov, sacharidov a minerálov. Len obsah nutričných vláken je dvadsaťkrát vyšší než v chlebe z bielej múky.

Zloženie:

300g pšenice

100g jačmenných vločiek

2 lyžice sezamových semienok

2 lyžice ľanových semienok

2 lyžice slnečnicových semienok

1 lyžička soli

Polovica kvasníc + 50 ml vody

Ako pripraviť zdravý chlieb?

chlieb

Proces výroby tohto nezvyčajného chleba je trochu zdĺhavý, ale vôbec nie náročný. Najprv nalejte vodu na pšenicu. Pšenica by vo vode mala moknúť 3 dni, až kým nezačne klíčiť. Vodu by ste ale mali meniť pravidelne, aby sa zabránilo skazeniu zŕn. Po troch dňoch premiešajte pšenicu v mixéri. Získate hmotu podobnú cestu. Pridajte doň jačmenné vločky. Skôr kým ich však pridáte od cesta by ste ich mali poliať horúcou vodou, aby zmäkli.

Potom pridajte slnečnicové, ľanové a sezamové semienka ktoré ste predtým zľahka osmažili na panvici.

V 50 mililitroch vody rozmiešajte pol balíčka kvasníc s lyžicou cukru. Keď bude kvások hotový, pridajte doň zmes a rukami vypracujte cesto. Nie je nutné pridávať viac vody, pretože pšenica je sama o sebe dostatočne mokrá. Pridajte lyžičku soli, zmes ešte premieste a nechajte odstáť približne 30 minút.

Predhrejte rúru na 220 stupňov. Pred pečením dajte do rúry niekoľko kociek ľadu, aby sa vytvorila para, ktorá umožní chlebu viac vyrásť. Chlieb pečte 45-50 minút. Práve ste upiekli najzdravší chlieb na svete. Dobrú chuť!

Comment here